Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Διπλός Εορτασμός για το 304 ΠΕΒ



     Το 304 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσεως, γιόρτασε με λαμπρότητα στις αρχές Οκτωβρίου, (χωρίς αργία για το προσωπικό) δύο μεγάλα γεγονότα. Τη φιλοξενία στον Ιερό Ναό του Εργοστασίου της Αγίας Κάρας του Οσίου Δαυίδ του εν Ευβοία, κατά παράδοση πλέον, αφού φιλοξενείται εδώ και 15 χρόνια, κάθε χρόνο για μερικές ημέρες και τα τεσσαρακοστά του γενέθλιά του. Το Στρατόπεδο που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου, πήρε όνομά του  από τον Τχη (ΠΖ) Παπαϊωάννου Ιωάννη,  ο οποίος γεννήθηκε στο Ριζόμυλο Μαγνησίας το έτος 1918, κατετάγη Εθελοντής Δεκανέας το 1938 και εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1946. Έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις Ολύμπου όπου επέδειξε επαινετή δραστηριότητα, θάρρος και ορμητικότητα. Από τους προϊσταμένους του χαρακτηριζόταν ως ανδρείος, δραστήριος και θαρραλέος. Στις 2 Οκτωβρίου 1948 εφονεύθη ηρωικά μαχόμενος στο Κεφαλόβρυσο Ελασσόνας.
     Οι μεγάλοι σταθμοί για την εξέλιξη της ναυαρχίδας των Στρατιωτικών Εργοστασίων, έχουν όπως παρακάτω: 2 Οκτ 1972, θεμελίωση του Εργοστασίου, κατασκευή των κυρίων κτιριακών εγκαταστάσεων και εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Σχεδιάστηκε από Έλληνες Αξιωματικούς του Τεχνικού Σώματος και κατασκευάστηκε από Έλληνες κατασκευαστές σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά και τα Αμερικάνικα πρότυπα. Από το 1972 έως το 1974 προσελήφθη πολιτικό προσωπικό το οποίο εκπαιδεύτηκε επ΄ έργω από Αξιωματικούς Τεχνικού του Εργοστασίου, ενώ την ίδια περίοδο ανακατασκευάσθηκε και το πρώτο άρμα Μ47. Από το 1977 έως το 1979  ανεγέρθη ο οικισμός «ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ» στο Βελεστίνο, ο οποίος εξυπηρετεί τις στεγαστικές ανάγκες 100 οικογενειών. Το 1978 έγινε η έναρξη εκσυγχρονισμού αρμάτων Μ48 σε Μ48Α3/Α5, λειτούργησε η στοά βλητικών δοκιμών και ο νέος στίβος δοκιμών αρμάτων. Το 1979 είχαμε την έναρξη παραγωγής του Συνεργείου Ερπυστριών Τροχών, το 1988 τη λειτουργία του Συνεργείου Μικρών Συγκροτημάτων ενώ το 1990 παράλληλα με τη λειτουργία του Συνεργείου Αναγόμωσης Ελαστικών είχαμε και την κατάταξη Εθελοντών Πενταετούς Υποχρεώσεως. Το 1991 λειτούργησε το Συνεργείο Οπτικών – ΣΕΠ, ενώ το 1993 άρχισε ο εκσυγχρονισμός του άρματος Μ48Α5 με Σύστημα Ελέγχου Πυρός MOLF και Σύστημα Σταθεροποίησης. Τέλος το 2001 είχαμε τη λειτουργία του Συνεργείου των νέων Δοκιμαστηρίων Κινητήρων - Κιβωτίων Ταχυτήτων - Συγκροτημάτων Ισχύος και το 2002 τη λειτουργία της Ρευστομηχανικής Κλίνης και του Συνεργείου Αποβουλκανισμού Ερπυστριών και Τροχών. Σήμερα στο 304 ΠΕΒ εκτελούνται προγράμματα ανακατασκευών στα άρματα LEOPARD 1A5,  LEOPARD 2A4, M88A1, M60A1, Μ48Α5 MOLF και γίνεται η τροποποίηση του πυροβόλου του άρματος LEOPARD 2A4 από 120 χιλ σε 105 χιλ. Βρίσκεται δε σε εξέλιξη η εγκατάσταση σύγχρονου εξοπλισμού για την υποστήριξη των γραμμών ανακατασκευής αρμάτων LEO 2A4 ενώ είναι σε εξέλιξη μελέτες για τη μελλοντική  υποστήριξη αρμάτων ABRAAMS, από μηχανικούς του Αμερικανικού Στρατού σε συνεργασία με προσωπικό του Εργοστασίου, ανοίγοντας έτσι νέους ορίζοντες για το Εργοστάσιο.
     Το 304 ΠΕΒ ενταγμένο χωροταξικά στην Β’ βιομηχανική περιοχή του Βόλου (περιοχή Βελεστίνου), αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο επισκευαστικό Εργοστάσιο του Στρατού ξηράς και συγχρόνως ένα από τα μεγαλύτερα, όχι μόνο στον Ελλαδικό χώρο, αλλά και στα Βαλκάνια. Η προσφορά του 304 ΠΕΒ είναι μεγάλη, τόσο στο Ελληνικό Δημόσιο με τα οφέλη από την ανακατασκευή - συντήρηση των αρμάτων και τηn παραγωγή πολλών χιλιάδων πεδίλων - πελμάτων ερπυστριών  αρμάτων, η οποία ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ € ετησίως, όσο και στην τοπική κοινωνία με τη παροχή εργασίας σε μεγάλο αριθμό Αξιωματικών, Υπαξιωματικών, και Πολιτικού προσωπικού από την περιοχή κυρίως των νομών Μαγνησίας και Λάρισας. Η Ιεραρχία του Ελληνικού Στρατού παρακολουθεί στενά την εξέλιξη όλων των προγραμμάτων και βοηθάει στην περαιτέρω ανάπτυξη του Εργοστασίου, πράγμα που καθιστά  βέβαιο τόσο ότι το έργο όλων όσων εργάζονται εκεί είναι σημαντικό, όσο και ότι  η επιτυχής εκτέλεση της αποστολής τους είναι μονόδρομος.
     Παρευρέθησαν στις εκδηλώσεις, ο Ταξίαρχος Αντώνιος Βιτετζάκης της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ, Διοικητές Μονάδων της περιοχής και απόστρατοι Αξιωματικοί από τις ΕΑΑΣ νομών Μαγνησίας και Λάρισας. Ο Διοικητής του 304 ΠΕΒ, Συνταγματάρχης (ΤΧ) Αντώνιος Βιτετζάκης κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Εργοστασίου, όπου αναγράφεται η φράση «Η ΕΛΛΑΣ ΤΙΜΩΣΑ». Χρόνια Πολλά 304 ΠΕΒ. Να τα εκατοστίσεις…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου